Bukplastikk er et kirurgisk inngrep med hensikt om å flate ut og styrke magen. Flertallet av våre pasienter er kvinner, hvor vektøkning og flere graviditeter har svekket deres magemuskler, noe som har resultert i skjemmende bukdistensjon (diastase) eller overheng i nedre del av magen.

Hva innebærer denne operasjonen?

I en typisk bukplastikk gjør kirurgen et horisontalt snitt langs linjen ved eller nær den nedre delen av magen (under pasientens midjebånd). Et andre snitt gjøres så rundt navlen for å kunne reposisjonere den.

Overhenget av overflødig hud fjernes. Ofte vil pasienter ta fettsuging for å fjerne fettansamlinger (panniculus). For pasienter med større problemer kan lengre snitt brukes, looping fra midtseksjonen, for å fjerne overflødig hud og fett fra flankene.

Det første snittet blir vanligvis fulgt av inngrep for å stramme magemusklene, som videre vil flate ut pasientens mage. Huden blir så sydd langs hovedsnittet. I de fleste tilfeller følger ytterligere snitt for å isolere navlen fra bukhuden og reposisjonering til dens ideelle postoperative plassering.

Inngrepet som er beskrevet ovenfor kan refereres til som en tradisjonell eller konvensjonell bukplastikk. Det finnes andre variasjoner, som er utviklet for å løse spesifikke problemer. Et populært eksempel er delvis bukplastikk, hvor et relativt kort snitt blir gjort langs den nedre delen av magen. I stedet for en operasjon som innebærer hele magen, fokuserer en delvis bukplastikk på problemer under navlen. Det er en mindre intensiv operasjon for personer med begrenset overheng, mindre hud og fett.

Kombinasjonsoperasjoner, den såkalte «mommy makeover», vil ofte innebære en delvis bukplastikk for å begrense det generelle kirurgiske traume til pasienten.

Er en bukplastikk rett for meg?

Pasienter med overdrevent utstrakt hud eller diastase som følge av graviditet kan være egnede kandidater. Videre kan personer som har gjennomgått signifikant vekttap med resulterende områder av løs hud på magen være egnede kandidater, og kan ytterlige legge til målrettet fettsuging for å fullføre ens estetiske kroppskonturering. Mannlige pasienter som gjennom alder eller dårlige livsstilsvaner lider av svakhet i magen og overflødig magefett, kan også være passende operasjonskandidater.

Hva er noen av risikoene ved bukplastikk?

Som et stort kirurgisk inngrep, krever bukplastikk generell anestesi, med alle dets tilknyttede risikoer. Og som invasiv kirurgi kan alle normale komplikasjoner være i spill, som infeksjon i stingene, uventet arrdannelse, smerte eller nummenhet ved såret og redusert mobilitet grunnet smerte.

Pasienter kan også oppleve hematomer eller seromer (begge sjeldne), hvor blod eller væske samler seg under huden av såret. Dette vil kreve en slags drenering.

bukplastikk
bukplastikk før
bukplastikk etter

Hva burde jeg forvente etter en bukplastikk?

De fleste pasienter forblir på sykehuset minst 2 netter. I løpet av denne tiden vil helsepersonellet påføre sårbandasjer, administrere passende medisiner og overvåke graden av helbredelse. Langsiktig bør pasientene begrense aktivitet i de første 2-3 ukene. Pasienter kan gjenoppta mer kraftig aktivitet (herunder trening, sport eller bevegelseskrevende hobbyer) etter minimum 6-10 uker.

Denne operasjonen virker rett for meg. Hva skjer nå?

Om du er interessert i å lære mer om bukplastikk eller om du tror du kan være en egnet kandidat, vennligst besøk vår kontaktside med dine spørsmål og om mulig noen bilder (foran/sider) av problemområdene. Teamet vårt vil vurdere din situasjon og svare innen 24 timer med kommentarer og anbefaling.